prof. mag.
Vasa J. Perović

univ. dipl. inž. arh.

Vasa Perović je diplomiral je leta 1992 na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Beogradu. Leta 1994 je magistriral na Inštitutu Berlage v Amsterdamu pod mentorstvom Elie Zenghelisa in Kennetha Framptona.

Kot gostujoči profesor je poučeval na različnih univerzah po Evropi; na Univerzi uporabnih umetnosti Bochum, Univerzi v Navarri, TU Dunaj, TU Praga.

Na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani je začel poučevati leta 2010, od takrat nastopa kot mentor pri seminarju, predmetih, magistrskih delih ter doktoratih, med katerimi so bila nagrajena: Seminarska študentska delavnica Dih-vpih s Fakultetno Prešernovo nagrado (2019), Magistrsko delo Revitalizacija Centralnega stadiona za Bežigradom avtorice Nike van Berkel z Univerzitetno Prešernovo nagrado (2015), Magistrski deli Fužinska Copacabana avtorja Valentina Tribušona Ovsenika in Drama! (začasna) avtorja Vida Žnidaršiča s študentsko Plečnikovo nagrado (2020).

Od leta 2017 je na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani prodekan za umetniško področje, je član senata, komisije za doktorski študij in habilitacijske komisije.

Vzporedno s pedagoškim delom vodi tudi projektantsko prakso. Leta 1997 je s partnerjem Matijo Bevkom ustanovil biro Bevk Perović arhitekti. Njihovi arhitekturni projekti so bili objavljeni v številnih publikacijah, predstavljeni na različnih razstavah in nagrajeni na slovenskih in mednarodnih natečajih. Za svoje delo so prejeli več odmevnih nagrad. Leta 2020 so prejeli Plečnikovo nagrado, 2019 Mednarodno nagrado Piranesi, 2007 Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe – Posebno priznanje za mlade arhitekte.

Znanstveno-raziskovalna dejavnost

Tipologija stavb: priročnik
Priročnik
2019

Tipologija stavb: priročnik, Ljubljana : Fakulteta za arhitekturo, 2019, 137 str.: ilustr.; 30 cm, [COBISS.SI-ID 302990848]

Fakultetna Prešernova nagrada za študentsko delavnico, publikacijo in razstavo Dih – Vpih
Nagrada
2019

Fakultetna Prešernova nagrada za študentsko delavnico, publikacijo in razstavo Dih – Vpih, 2019, mentorstvo pri nagrajeni delavnici: Vasa Perović, Anja Vidic, Jure Grohar.

Drama! (začasna): idejna zasnova začasnih prostorov SNG Drama Ljubljana na parkirišču NUK 2 v Ljubljani
Magistrsko delo - mentor
2018

Študentska Plečnikova nagrada za magistrsko delo: Drama! (začasna): idejna zasnova začasnih prostorov SNG Drama Ljubljana na parkirišču NUK 2 v Ljubljani, Ljubljana : [V. Žnidaršič], 2018, mentor Vasa Perović, COBISS.SI-ID – 3677572

Fužinska Copacabana: idejna zasnova ureditve športnega parka in plaže na območju med Štepanjskim naseljem in Fužinami v Ljubljani
Magistrsko delo - mentor
2018

Študentska Plečnikova nagrada za magistrsko delo: Fužinska Copacabana: idejna zasnova ureditve športnega parka in plaže na območju med Štepanjskim naseljem in Fužinami v Ljubljani : magistrsko delo, Ljubljana : [V. Tribušon Ovsenik], 2018, mentor Vasa Perović, COBISS.SI-ID – 3671940.

Idejna zasnova modela mestnega parka revitalizacija centralnega stadiona za Bežigradom
Magistrsko delo - mentor
2015

Univerzitetna Prešernova nagrada za magistrsko delo: Idejna zasnova modela mestnega parka revitalizacija centralnega stadiona za Bežigradom, 2015, avtorica: Nika van Berkel, mentor: Vasa Perović, somentorica: Anja Vidic

Umetniška dejavnost

Urbanizem Roška, Ljubljana, 1. nagrada
Nagrada
2020

Erasmushogeschool Bruselj
Projekt
2020

Nova galerija in Kazemate, Wiener Neustadt
Projekt
2019

Islamski verski in kulturni center, Ljubljana
Projekt
2019

Stanovanjska stolpnica Nordbahnhof, Dunaj, natečaj, 1. nagrada
Nagrada
2018

Prenova gledališča Drama, Ljubljana, javni natečaj, 1. nagrada
Nagrada
2017