Razvojno sodelovanje in humanitarna pomoč – projekti v Afriki

Skupine študentov in mentorjev Fakultete za arhitekturo so med leti 2010–19 v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči izvedle šest projektov v Afriki. Študenti so pod vodstvom mentorjev načrtovali in gradili šole, vrtce in druge družbene stavbe v revnih predelih afriških držav ter na ta način pripomogli k reševanju prostorskih in življenjskih stisk prebivalcev.

*****

AKTUALNO:

Projekt “Thlagong , učno središče za biotsko raznovrstnost” v vasi Rantlakane, regija Waterberg, Južnoafriška republika je od februarja 2023 v polnem teku. Izgradnja je predvidena od januarja do marca 2024.

Več o projektu si lahko preberete na podstrani, za najbolj sveže novice pa nam sledite na facebooku in instagramu “Streha za vse”.

*****

Večletno delovanje skupin se je začelo v letih 2010–11 z gradnjo učilnice s knjižnico ter večnamenske dvorane v Johannesburgu v Južnoafriški republiki. Nadaljevalo se je leta 2017 z gradnjo prehodnega doma za otroke z ulic v mestu Kabale ter hiš za zdravnike klinike Bwama ob jezeru Bunyonyi v Ugandi. Zadnji dve stavbi, nadstrešnica in šola v Izobraževalnem središču v Brufutu v Gambiji, sta bili zgrajeni nedavno, v letih 2018 in 2019.

Vsi projekti so se odvijali v partnerstvu fakultete s slovenskimi ali mednarodnimi nevladnimi humanitarnimi organizacijami, ki delujejo na lokacijah v Afriki. Vključevali so načrtovanje stavb in gradnjo na lokaciji v sodelovanju z lokalnimi prebivalci. Delo študentov je vodilo razumevanje naravnih danosti, poznavanje lokalne arhitekture, materialov in načinov gradnje ter družbenih in gospodarskih razmer. Gradnja, ki se je odvila v osmih tednih na lokaciji, je bila priložnost za učenje in izmenjavo idej med študenti in lokalnim prebivalstvom ter hkrati priložnost za povezovanje različnih znanj, izkušenj, kultur in ljudi.

Projekti študentov in mentorjev v Afriki so majhen, a kljub temu pomemben doprinos izobraževalnih institucij k uresničevanju ciljev Deklaracije tisočletja OZN kot so dostop vseh otrok sveta do varnega doma, izobrazbe in zdravstvene oskrbe. Projekti so dokaz, da je z znanjem in voljo možno prispevati k reševanju družbenih problemov in da lahko tudi skromna arhitektura vpliva na izboljšanje bivanja ljudi.

2023-2024

2010

2011

2017

2018–2019