Univerza v Ljubljani
Fakulteta za arhitekturo

Računalništvo

Internet na FA

Dostop do internetnih storitev je na FA omogočen vsem rednim študentom, zaposlenim, morebitnim gostujočim kadrom in tujim študentom, ki so vključeni v redno pedagoško dejavnost članice. Povezava se lahko vzpostavi z računalniki ali drugimi napravami, ki podpirajo mrežno povezovanje, preko žičnega ali brezžičnega omrežja v vseh prostorih FA. Uporablja se lahko lastna oprema ali oprema FA, ki je na voljo v prostorih knjižnice, seminarjev, referat (samo za ŠIS) itd.

Digitalna identiteta UL za študente

Vsi študenti UL lahko z enim uporabniškim imenom in geslom (digitalno identiteto) vstopajo v informacijske sisteme UL za študente. Storitve, ki so na voljo z uporabo digitalne identite so spletne učilnice (na FA, FGG in drugje), dostop do Eduroam je ravno tako mogoč z uporabo digitalne identitete, študentski portal, E-pošta, itd.

Programska oprema na FA

Microsoft office 365

Storitev Office 365 za izobraževanje je Microsoftova spletna storitev, ki jo Microsoft ponuja vsem zaposlenim in študentom Univerze v Ljubljani. Uporabnikom za uporabo ni potrebno posebej plačati.

Kaj Office 365 ponuja, omogoča in kako si študenti uredite dostop:

Microsoft Azure

Za študente in zaposlene je dostop do Microsoftove programske opreme (Windows10, Server2019, storitve v oblaku, baze, …itd), prek programov AZURE, za akademske in raziskovalne namene brezplačen.

azureforeducation.microsoft.com/devtools
(kliknite “Sign In” gumb, ter se prijavite z vašo študentsko identiteto)

Azure student starter

Omogoča brezplačne Azure storitve v vrednosti do 100 USD letno in možnost podaljšanja naročnine ter dodatne porabe virov po ceniku in načelu po porabi Pay as You go, 14 brezplačnih orodij za razvijalce, knjižnico brezplačnih izobraževalnih vsebin.

fa.uni-lj.si/…/azure_student_starter_slo.pdf

Autodesk

Autodesk s slovenskim predstavnikom, podjetjem CGS plus, omogoča študentom FA dostop do celotne Autodesk programske palete. Za postopek pridobitve brezplačnih študentskih verzij programov obiščite Autodesk EDU stran, kjer lahko opravite postopek registracije in prenosa programske opreme.

autodesk.com

Lumion

Lumion je programska oprema namenjena vsem, ki želijo hitro izdelati kvalitetne vizualizacije in predstavitve svojega modela. Omogoča izdelavo zares impresivnih visoko kakovostnih slik in videov, s katerimi projekt lažje približamo investitorju in tako idejo učinkoviteje predstavimo. Program je pomembno orodje za arhitekte, oblikovalce, krajinske arhitekte, urbaniste kot tudi za ostale projektante visokogradnje. Lumion se uporablja v več kot 60 državah po svetu. Priljubljen je tudi v mnogih univerzah, ki uporabnost Lumiona predstavljajo bodočim projektantom.

luminom.com

Minimalne zahteve strojne zahteve računalnika za uporabo programa Lumion

luminom.com/requirements

Za pridobitev licence programa Lumion so potrebni sledeči podatki:

1. Potrdilo o vpisu / štud.izkaznica (sken)

2. naslov stalnega prebivališča

3. študentska identiteta (ab1234@student-lj.uni.si)

4. e-mail

5. telefon

Podatke pošljite na info@cgsplus.si

Graphisoft – Archicad

Graphisoft ponuja najbolj celovito orodje za arhitekte, ArchiCAD. Archicad ponuja 3D modelirno orodje in pametno objektno tehnologijo, ki je prva transformirala CAD iz elektronske risalne deske v popolnoma integrirano 3D arhitekturno rešitev.

Več informacij v Sloveniji ponuja podjetje Pilon AEC

pilon.si

Registracijo in prenos progremske opreme pa lahko opravite direktno preko MyArchiCad

myarchicad.graphisoft.com

Nemetschek – Allplan

Podjetje NEMETSCHEK, je nemški proizvajalec vrhunske programske opreme za področje AEC (Architecture, Engineering, Construction). Sedež podjetja je v Munchenu, pod različnimi blagovnimi znamkami pa je prisoten na vseh pomembnih svetovnih tržiščih, kjer zaposluje preko 1200 oseb. 40 letne izkušnje postavljajo to podjetje na vodilno mesto med proizvajalci specialne programske opreme na področju AEC.

Slovenski zastopnik podjetje E-DISTI

e-disti.com

Registracija uporabnikov in prenos programske opreme Nemetschek

allbim.si

Maxon Cinema4D

Vodilna programska oprema v svetu oblikovanja, animiranega filma in upodobitve – MAXON Cinema 4D je pregovorno znana po stabilnosti, hitrosti in preprosti uporabi. Namenjena je tako začetnikom kot profesionalcem. CINEMA 4D je tudi popoln program za arhitekte in oblikovalce, ki pri svojem delu uporabljajo Allplan, saj omogoča dvosmeren prenos podatkov med C4D in Allplanom.

Zastopnik v Sloveniji je podjetje Cupola AEC

aec.si

Registracija uporabnikov in prenos programske opreme Cinema4D

maxon.net/educational-licenses