Urbana vertikalna kmetija

Marko Stavrev

  • Študijski programi
    Enoviti magistrski študijski program druge stopnje Arhitektura (EMŠA)
  • Študijsko leto
    2022/23

Vertikalno kmetovanje je inovativen način pridelave hrane v navpično zloženih plasteh, ki omogoča gojenje hrane v okoljih, kjer je omejena dostopnost do kmetijskih zemljišč. Metoda vertikalnega kmetovanja ima zmanjšano porabo vode, gnojil, prehranskih dodatkov in pesticidov ter povečano produktivnost. Dodatne prednosti takšnega kmetovanja so pridelava hrane v zahtevnih urbanih okoljih, kjer je zemlja onesnažena. To je pomembno, saj se do leta  pričakuje velik porast prebivalstva v mestih. Tak pristop lahko tudi zmanjša pritisk na kmetijska zemljišča in ohranja naravne habitate, saj ne potrebuje obsežnih območij za pridelavo hrane. Digitalni in tehnološki napredek, ki je del tega projekta, lahko izboljša učinkovitost in nadzor nad pridelavo hrane in prispeva k izboljšanju celotne verige pridelave hrane. Taki projekti se lahko uveljavijo kot del rešitve za globalne izzive, kot je svetovna lakota in pretirana urbanizacija. Projekt ustvarja kompozicijo, ki ob pogledu od zgoraj spominja na kmetijske površine, podobno kot vzorci na posnetkih iz zraka, ter reinterpretira slovensko kmetijsko arhitekturo, kot so kozolci, na sodoben način.