Slovenske sanje

Grdota in udobje enostanovanjske hiše

  • Študijsko leto
    2021/22

Lepota je na nek način dolgočasna. Tudi če se njen koncept skozi čas spreminja, mora lepi predmet vedno upoštevati določena pravila. Grdota je nepredvidljiva in ponuja neskončno paleto možnosti. Lepota je končna. Grdota je neskončna, brezmejna…

– Umberto Eco, O grdoti

Kar 66% prebivalcev Slovenije biva v eno/dvostanovanjski hiši. Ta razpršen, energetsko neučinkovit in arhitekturno sporen fenomen predstavlja bivanjski ideal večine Slovencev, a je praviloma grd in nefunkcionalen. Pri oblikovanju osnovnega volumna enodružinske hiše je Slovenec konzervativen, medtem ko pri dozidavah samograditeljska domišljija ‘dobi krila’. Mnoge od teh nastalih tvorb presenetijo s svojo nenavadno obliko, atmosfero in ljudsko inovativnostjo ter oblikujejo značaj in kontekst naših naselij.

Študentje so preko raziskovanja izbranih primerov slovenskih enodružinskih hiš zgrajenih po 1950, v različnih merilih, prespraševali »slovenske sanje« ter z novimi projekti predlagali svoj bivanjski ideal za 21. stoletje.

“Pri projektu Slovenske sanje so se študentje poglobili v najbolj vsakdanje slovenske družinske hiše. Stavbe, ki so nastale na način samograditeljstva in v stroki veljajo za grde, so z njihovo raziskavo pred nami zaživele na intriganten način in postale relevantno raziskovalno gradivo za iskanje odgovorov na današnje arhitekturne izzive. Pridobivanje informacij o nastanku teh hiš, poglabljanje v razloge in potrebe za njihovo gradnjo, v način, na katerega so se gradile, in kako se danes uporabljajo, uči mlado generacijo arhitektov empatije, ki je več kot potrebna za razumevanje današnjih potreb posameznikov in družbe.

– Matevž Čelik, član žirije za Zlato jagodo 2022

Sodelujoči študenti: Nika Novak, Nikolaj Novak, Metka Ocvirk, Urška Ocvirk, Maša Perc, Zoja Peterman, Julija Petrovčič, Lana Pihler, Tajda Podjavoršek, Žan Pirman, Krištof Pirc, Sara Ambrož, Jakob Podlesek, Petra Pogačnik, Valentina Nedaković, Gaia Radić, Marko Roljić, Hana Perkat, Vid Purkart, Gregor Pörš, Lara Grum, Ena Pražić, Nika Guzelj, Urša Herič, Hana Pajek, Jakob Opravš, Aleksandra Kuzeva, Ana Bakoč, Maja Pisnik, Milica Popović, Mia Goranović, Filip Bavcon, Ana Pečnik