Louise Vogel Kielgast (Gehl): Zdravi prostori

Vabljeni na predavanje Louise Vogel Kielgast - direktorice programa za zdravje pri Gehl in ene najvidnejših svetovnih strokovnjakinj na področju ustvarjanja zdravih prostorov.

  • Objavljeno
    3. 4. 2024
  • Rubrika
    Splošno

Predavanje bo potekalo v četrtek, 25. aprila ob 18:30 v Plečnikovi predavalnici Fakultete za arhitekturo, sledila pa mu bo okrogla miza, na kateri bodo poleg Louise Vogel Kielgast sodelovali podžupan Mestne občine Ljubljana Rok Žnidaršič, predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa prof. dr. Metoda Dodič Fikfak, profesor okoljske psihologije na Filozofski fakulteti Matija Svetina, profesor na Fakulteti za arhitekturo Tadej Glažar, krajinska arhitektka na Inštitutu za politike prostora Maja Simoneti in vodja projektov pri Prostorožu Naja Kikelj. Pogovor bo moderirala sociologinja Zala Velkavrh.

Zdravi prostori

Kakšni prostori podpirajo zdravje prebivalstva v vsakdanjem življenju in v času kriz, kot je bila epidemija koronavirusa? Z več kot 15-letnimi izkušnjami ustvarjanja prostorov za ljudi prostorska načrtovalka in antropologinja Louise Kielgast na Gehl inštitutu vodi strategijo za oblikovanje zdravih skupnosti. V svoji bogati karieri je vodila projekte v Syndeyu, Ženevi, Parizu, Londonu in Copenhagnu. Med drugim sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo WHO, programom Habitat Združenih narodov, Danskim nacionalnim gradbenim skladom Landsbyggefonden in Zvezo nordijskih mest.

Na predavanju bo predstavila Gehlov pristop k ustvarjanju zdravih prostorov s posebnim poudarkom na temah, kot so zdravo otroštvo, dostop do zdrave hrane, spodbujanje telesne dejavnosti in kakovost zraka.

Slovenski sogovorniki bodo skupaj s predavateljico na okrogli mizi osvetlili različne dimenzije zdravja in prostorskega načrtovanja, od vloge javnega prostora na duševno in fizično zdravje, vpliva krajine na kakovost zraka, pa do na dokazih utemeljenega načrtovanja prostorov zdravstvenih institucij (ang. evidence-based design).

Vabljeni!

Organizator dogodka: studio Prostorož.

Dogodek podpirajo

Projekt je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus.