Rezultati natečaja za celostno grafično podobo evropske arhitekturne platforme LINA

Nova evropska arhitekturna platforma LINA je dobila svojo celostno grafično podobo: češki studio publikum.design je prepričal žirijo in na natečaju osvojil prvo nagrado. Drugo mesto je osvojila Jelena Lugonja (ZDA), tretje pa je žirija prisodila Studiu Potok (SI).

  • Objavljeno
    17. 6. 2022
Rezultati natečaja za celostno grafično podobo evropske arhitekturne platforme LINA

Nova evropska arhitekturna platforma LINA je dobila svojo celostno grafično podobo: češki studio publikum.design je prepričal žirijo in na natečaju osvojil prvo nagrado. Drugo mesto je osvojila Jelena Lugonja (ZDA), tretje pa je žirija prisodila Studiu Potok (SI).

Na natečaj je prispelo 16 predlogov. Žiranti Mina Arko (predsednica), Matevž Čelik, Anne-Sophie de Vargas, Jian Li in Aljaž Vindiš so enoglasno izbrali tri predloge, katerih avtorje so povabili k intervjuju. Ocenjevalni proces so zaključili s podelitvijo treh nagrad:

1. nagrada
publikum.design (Češka)

Predlog, ki najbolj izstopa, in se hkrati zdi, da projektu najbolj ustreza. Ima dovolj značaja, a ni preglasen, je prefinjen in zadržan. Predlog vsebuje zasnovo unikatnega sistema, ki ga je moč razširiti: deluje kot okvir, ki pusti predstavljeni vsebini, da zasije, a je dovolj močan za samostojno pojavnost. Projekt odlikuje dobra izbira črkovne vrste, pa tudi po meri narejena črkovna vrsta, ki se odziva na zahteve briefa in koncepta platforme LINA: vsebuje reference na gradnjo, arhitekturo, tektoniko in Bauhaus. Koncept trajnostnosti je bolje razvit kot pri drugih projektnih predlogih, ki pa naj bo – predlaga žirija – v nadaljevanju projekta dodatno razvit in razširjen. Žirija avtorjem prav tako predlaga manjše popravke v smer izčiščenja znaka in iz njega izhajajočih aplikacij, med drugim profilne slike za družbena omrežja. Ekipa izkazuje obsežne dosedanje izkušnje na sorodnih kulturnih projektih in ima močan portfelj, zato je žirija prepričana, da bodo tudi velik in tehnično kompleksen projekt, kot je celostna grafična podoba platforme LINA, odlično izpeljali.

2. nagrada
Jelena Lugonja (ZDA)

Projekt je zgleden, tako v dobri rabi tipografskega tretmaja in členjenju vsebin, ki se zaradi negativnega prostora zdi zelo igrivo. Rešitev je simpatično preprosta, a ima močne temelje. Jasno je, da je bilo v sistemizacijo zasnove vloženega veliko razmisleka, čeprav na prvi pogled daje vtis naključnosti. Zdi se, da bi lahko bila všeč mladim arhitektom, kar je v skladu z briefom. Žal pa znak ni dovolj markanten, tudi monokromatski pristop bi lahko v prihodnosti postal v breme uporabnikom: res pa je, da oba ponujata dovolj možnosti za nadaljnji razvoj. Avtorica ima nekaj izkušenj s trajnostnim oblikovanjem ter zanj kaže zanimanje. Za obvladovanje projekta teh razsežnosti bi morda potrebovala dodatne sodelavce.

3. nagrada
Studio Potok (Slovenija)

Projekt je jasno izstopal med prijavljenimi predlogi kot smiselna in zanesljiva rešitev. Na potrebe briefa dobro odgovarja s podobo, ki deluje kot okvir in predstavljene arhitekturne projekte potisne v ospredje. Črte v znaku izražajo koncepte povezovanja in izobraževanja, dopuščajo pa tudi trenutke igrivosti v nekaterih aplikacijah (na primer pri kolažu, prikazanem na primeru družbenih omrežij). Čeprav je predlog močan, sta prvo- in drugouvrščena predloga izkazala več karakterja in bi projektu LINA omogočila boljšo vidnost v primeru samostojne rabe celostne grafične podobe.

Dodatne informacije za prijavitelje:

Hana Cirman
press@lina.community