Odprtje razstave PROSTOR JE NAŠ

Pregledna letna razstava projektov Fakultete za arhitekturo UL

  • Objavljeno
    8. 6. 2022
Odprtje razstave PROSTOR JE NAŠ

V četrtek, 2. junija, sta s slavnostnima nagovoroma rektor UL prof. dr. Gregor Majdič in dekan UL FA prof. dr. Matej Blenkuš odprla letno pregledno razstavo UL FA Prostor je naš. Obiskovalce sta popeljala na vodeni ogled razstave, ki bo na ogled do 23. junija 2022. Ogledu je sledili niz krajših pogovorov, na katerih so sodelovali dekan UL FA, rektor UL, študenti, prof. mag. Tomaž Krušec (prodekan za študijsko področje UL FA) in Maja Vardjan (kustosinja za oblikovanje in arhitekturo, MAO), v katerih so z različnih izhodišč naslavljali razstavo. Uradni dela odprtja je sklenila podelitev nagrade za najboljšo razstavno skupino Zlata jagoda, ki je bila podeljena prvikrat. Strokovna žirija v sestavi Matevž Čelik (koordinator platforme LINA), Miha Artnak (studio Ljudje) in Dean Lah (Enota) je za najboljšo razstavno skupino izbrala seminar Sadar z naslovno temo SLOVENSKE SANJE: Grdota in udobje enostanovanjske hiše pod vodstvom prof. Jurija Sadarja. Sledilo je druženje ob sukanju muzike dvojca Nikola.

Foto utrinki z odprtja razstave Prostor je naš

Letno pregledno razstavo študentov arhitekture prežemajo družbeno angažirana tematska izhodišča, ki jih študenti prevprašujejo z arhitekturnimi, urbanističnimi, krajinskoarhitekturnimi in oblikovalskimi projekti, teoretskimi premisleki in teksti.

Gre za podrobno premišljene koncepte, ki jih razvijajo med študijskim letom na izbranih seminarjih in premišljujejo ob praktičnem in umetniško-raziskovalnim delom. Posebnost študija na Fakulteti za arhitekturo je individualiziran pristop, struktura pa je zastavljena tako, da so seminarski projekti stičišče širokega spektra znanj.

Poleg pregleda letne produkcije predmetov in seminarjev razstava ponuja tudi javna predavanja, okrogle mize, ogled dokumentarnih filmov ter javne kritike projektov. Celoten dogodek prikazuje različne pristope in pozicije, ki so jih v študijskem letu 2021/2022 razvili vsi sodelujoči, obenem pa jasno izrisuje prihodnost arhitekture in je pomemben prispevek k dojemanju arhitekture kot ustvarjalne miselne prakse.

Foto utrinki z razstave Prostor je naš