Okvirji prenove – predavanja štipendistov LINA

Vabljeni na tri predavanja, na katerih bodo štipendisti LINA predstavili različne koncepte, v katerih je mogoče prenovo kontekstualizirati in opredeliti: to so primeri socialnih stanovanj, prehranskega sistema in prenove vasi. Predavanjem bo sledila razprava. Dogodek bo potekal v sredo 17.04.2024 z začetkom ob 18:00 v Plečnikovi predavalnici.

  • Objavljeno
    10. 4. 2024
  • Rubrika

Prenova in ponovna uporaba se pogosto pojavljata v sloganih trajnostnega razvoja in sta iz politične ekonomije prodrla v sodobno arhitekturno teorijo in prakso. Predstavljata način delovanja in obenem cilj zelo nujnih sprememb, s katerimi se sooča arhitektura. Kako lahko te izraze in načine delovanja zaobjamemo, ne da bi se ujeli v past poenostavljanja? Ali lahko vzpostavimo diskurz in praktični vidik prenove ter ponovne uporabe v post-antropocenu, ki bodo pojasnjevali kontekst in pomen teh izrazov?

Okvirji prenove so skupen projekt Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in medijske platforme e-flux znotraj evropske arhitekturne platforme LINA. To uredniško sodelovanje bo zaključeno z objavo 10 prispevkov na portalu e-flux maja letos, ki jih bo družila skupna tema refleksije koncepta prenove kot načina delovanja znotraj arhitekture. Med sodelujočimi avtorji so tudi trije štipendisti LINA, uveljavljajoči se strokovnjaki, izbrani s strani Fakultete za arhitekturo za program LINA 2023–24.

Rocio Calzado (Španija):

  • ARHITEKTURA IN POLITIKA. TAKSONOMIJA STANOVANJSKE SOSESKE CORVIALE

Future Foodscapes Research Unit (Španija):

  • PREHRAMBENE POKRAJINE PRIHODNOSTI

Robida (Italija):

  • OBNOVA S PREBIVANJEM: PRIMER TOPOLÒ

Na predavanju bo v uvodu predstavljen tudi odprti poziv LINA, kjer mreža izbira štipendiste za sodelovanje z organizacijami mreže širom Evrope.