ZMAGUJEMO? – Delavnica za študente na temo arhitekturnih nagrad (2KT)

Vljudno vabljeni študentje, ki vas zanima raziskovanje, arhitekturna teorija ter fotografija. Delavnico bosta vodila gostujoča LINA Fellows Francesca Beltrame (ITA) in Allan Mensah (FRA). Prijave s kratkim CVjem nam lahko pošljete na coord@lina.community do 31. 3. 2023!

  • Objavljeno
    17. 3. 2023
ZMAGUJEMO? - Delavnica za študente na temo arhitekturnih nagrad (2KT)

Arhitekturne nagrade so močno orodje za usmerjanje razvoja arhitekturnega poklica. Kljub naraščajočemu številu nagrad ter protestom javnosti, da žirije podeljujejo nagrade na podlagi fotografij in ne na podlagi fizične izkušnje samih stavb, in opozorilom, da nagrade v hermetično zaprtem strokovnem okolju služijo le svojemu namenu in so zgolj promocijsko orodje, se sprememb v podeljevanje nagrad ne vpeljuje. Zdi se, da priljubljenost nagrad nikoli ne upade, saj so krilatice o nagrajencih dobra vsebina, ki medijem prinese veliko pozornosti. Zdi se, da ni več jasno, kakšen je namen arhitekturnih nagrad in kakšen učinek naj bi dosegle.

Problemi, ki jih želimo nagovoriti z delavnico:

  • Kakšno arhitekturo in način dela moramo nagrajevati v prihodnosti?
  • Kje znotraj nagrajevanja je prostor za dialog o raznolikosti, trajnosti, skupnosti, novih pristopih k arhitekturi?
  • Katere nove kriterije moramo kot stroka vpeljati v diskurz nagrajevanja?
  • Kakšen odnos imamo do prenov, javnega prostora in kako doseči, da bi bila novogradnja zadnja rešitev?
  • Ali lahko podeljevanje nagrad vzpodbudi arhitekte in širšo javnost k premisleku o dragocenosti skupnega javnega prostora in ravnovesju zelenega in grajenega okolja?
  • Kakšen vpliv ima lahko arhitekturna nagrada na povečevanje družbene neenakosti oz. segregacije med etabliranimi in mladimi arhitekti in kako ta vpliv zmanjšati ali izničiti?

https://lina.community/programme/event/32/are-we-winning/