WunderWood 2021 – Magic Box

Tudi letos med 18. in 23. aprilom v Milanu poteka sejem pohištva, bolj znan kot Salone Internazionale del Mobile di Milano, ki velja za enega največjih tovrstnih sejemov na svetu. Na njem so predstavljeni najnovejši izdelki s področja pohištva in oblikovanja iz držav po vsem svetu. Velja za vodilno prizorišče za predstavitev novih izdelkov oblikovalcev pohištva, razsvetljave in druge opreme za dom. Svoje najnovejše izdelke bo na sejmu predstavilo tudi podjetje Fabbro Arredi, med katerimi bo predstavljen tudi Magic Box.

  • Objavljeno
    28. 3. 2023
WunderWood 2021 - Magic Box

Fabbro Arredi je lesnopredelovalno podjetje, specializirano za izdelavo luksuznih skladišč in pohištva po meri za javne in zasebne prostore. Posvečajo se proizvodnji v omejenih serijah in izdelavi edinstvenih en­kratnih kosov. Vsako drugo leto priredijo natečaj Wunderwood s posebnim naslovom, ki predstavlja temo takratnega natečaja. V projektu WunderWood 2021 so sodelovali študenti Akademije za likovno umetnost Brera v Milanu, Univerze za arhitekturo v Ljubljani in Akademije za likovno umetnost G. B. Tiepolo v Vidmu. Žirijo so sestavljali:

– Arch. Alessio Princic, predavatelj na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani,

– Prof. Alfred de Locatelli, predavatelj na Akademiji za likovno umetnost Brera v Milanu,

– Patrizia Moroso, umetniška direktorica Moroso,

– Enzo Santese, umetnostni kritik, pisatelj in pesnik,

– Maria Christina Hamell, oblikovalka in

– Sandro Fabbro, nadzornik.

Leta 2021 so pripravili natečaj na temo “Incògnito mobile”, torej je bilo potrebno zasnovati nekaj, kar skriva svojo identiteto. Zmagali sta Karolina Pavlič in Katja Novak, študentki 1. letnika Fakultete za arhitekturo v Lju­bljani iz seminarja prof. Prinčič.

V začetnem snovanju koncepta sva se poskušale osredotočiti na snovanje pohištvenega elementa, ki bi za prostor bil tako estetski kot predvsem funkcionalen. Ker se v zadnjem času spopadamo predvsem s prostorsko stisko v stanovanjih, sva želeli zasnovati nekaj, kar bi se lahko “zložilo” in zmanjšalo svojo pros­tornino, vendar bi ob tem še vedno imelo uporabno funkcijo. Kos pohištva v zaprti obliki prikaže svojo pr­votno funkcijo, ogledalo, ki ima zmožnost optične povečave prostora. Omara se odpre v dveh delih, kjer je v notranjosti sestavljena iz več knjižnih polic, en od plošč pa postane tudi miza. V celoti omara predstavlja več funkcionalno pohištvo, ki ga lahko odpiramo po naših potrebah. Njegova čista in brezčasna oblika se prilega vsakemu notranjemu slogu. Prilagodljive so izvedbe, barve in dimenzije.

Kot posebna izkušnja je bilo tudi direktno sodelovanje s podjetjem, kjer smo skupaj v njihovi proizvodnji ses­tavili najin model. Peljali so naju skozi različne postopke obdelave in omogočili, da sva razvoj najine omare videle na lastne oči. Skupaj smo izbrali tudi materiale, ki so zelo pomembni pri končnemu videzu celotnega modela.