Otvoritev razstave: Metoda, oblika, material

Lepo vabljeni na otvoritev in ogled razstave: Metoda, oblika, material, ki bo v sredo, 29. 11. 2023, ob 16:00 v Galeriji Avla NLB na Trgu republike 2. Razstavo je ob Ravnikarjevem letu pripravila Fakulteta za arhitekturo, Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Novo Ljubljansko banko. Razstavo so zasnovali doc. Rok Žnidaršič, asist. Katarina Čakš in Pavlina Košir, študentka arhitekture na UL FA.

  • Objavljeno
    24. 11. 2023
Otvoritev razstave: Metoda, oblika, material

Na razstavi je predstavljen proces dolgega obdobja načrtovanja osrednjega državnega trga s kulturnim središčem. Skozi genezo projekta Trga republike in Cankarjevega doma sledimo razkroju statičnega prostora v dinamično kompozicijo, v nizanje prostorov različnih značajev in oblik.

V razvoju predstavljenega projekta se odraža Ravnikarjeva metoda dela – ustvarjalen proces stalnega preverjanja doseženega. V drugem delu razstave je Ravnikarjeva arhitektura predstavljena kot učni in raziskovalni poligon v študijskem procesu pri predmetu Materiali in oblike. Na ogled so postavljeni izbrani primeri študijskih vaj, ki skozi odtis, kompozicijo in detajl raziskujejo in reinterpretirajo oblikovno pestrost Ravnikarjevega arhitekturnega jezika.