Odprtje razstave Zmagujemo?

Vljudno vabljeni na odprtje eksperimentalne razstave Zmagujemo? (Are we winning?), ki bo v torek, 27. junija, ob 18.00h v Mali galeriji Banke Slovenije.

  • Objavljeno
    21. 6. 2023
Odprtje razstave Zmagujemo?

Projekt je rezultat sodelovanja kustosov Francesce Paole Beltrame, Allana Mensaha, študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in drugih povabljenih ustvarjalcev, z njim raziskujemo svet skritih in tudi zelo vidnih problemov podeljevanja arhitekturnih nagrad. Slednje v marsičem določajo, kaj arhitektura je, vendar pa večinoma poudarjajo le enega od mnogih rezultatov arhitekturne prakse: grajeno okolje. 

Z izbiro novih meril o tem, kaj je pomembno v arhitekturni praksi, lahko izpostavimo dognanja arhitekturne teorije in si prizadevamo za bolj premišljeno urejanje okolja. Takšna arhitekturna praksa lahko pripomore k družbeni enakosti, večji vključenosti, ohranjanju ravnovesja med grajenim, javnim prostorom in naravo; nove prostorske posege v okolje vnaša le, ko so zares smiselni, sicer pa izpostavlja prilagodljivo ponovno uporabo in pomembnost prenove obstoječega stavbnega fonda.

Razstava bo do 8. avgusta 2023 na ogled v Mali galeriji Banke Slovenije (MGBS) v Ljubljani. Projekt je s kustosoma zasnovala platforma LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo UL, nastal je v sodelovanju s Skladom arhitekta Jožeta Plečnika na temo podeljevanja nagrad v Evropi ob 50. obletnici Plečnikove nagrade. 

Povezava: https://lina.community/programme/event/72/are-we-winning-exhibition/