Material. Kontekst. Družba Prostorska delavnica

Vabimo vas na tridnevno delavnico v sklopu projekta, namenjeno vsem, ki vas zanima prihodnost prostora. Delavnica bo potekala v galeriji Dessa med 9. in 11. oktobrom med 14. in 19. uro. Mentorja Katarina Živković, arhitektka in naravna graditeljica, in Björge Köhler, urbanist, bosta predstavila svoje delo in na podlagi izkušenj usmerjala razvoj razmislekov o prihodnosti arhitekture in prostora.

  • Objavljeno
    4. 10. 2023
Material. Kontekst. Družba Prostorska delavnica

V treh popoldnevih bomo prepoznavali izzive v prostoru in arhitekturi, izpostavili pomanjkljivosti in priložnosti v praksi naše neposredne okolice, potem pa skušali oblikovati načrt aktivnosti, s katerimi bi lahko prišli do želenih prostorskih rešitev.

Prijave zbiramo do petka, 6. oktobra na info@materially-based.com
Več o programu na materially-based.com

Več o mentorjih:

Katarina Živković, arhitektka in naravna graditeljica, se posveča raziskovanju različnih gradbenih tehnik in materialov, ki jih je mogoče uporabiti v sodobnem kontekstu. Je članica Kluba uporabnih obrti in združenja za promocijo gradnje iz zemlje v Srbiji, kjer redno vodi delavnice. Kot mentorica je sodelovala na regionalnih dogodkih, kot so festival Regio Earth na Madžarskem in v Romuniji ter usposabljanju o tradicionalni gradnji na Kosovu. 

Björge Köhler, urbanist. Deluje na območju severne Nemčije. Njegovi projekti so raznoliki, od strategij načrtovanja in obsežnih krajinskih pristopov do arhitekturnih projektov manjšega obsega in posegov v urbano okolje. Po študiju v Hamburgu in Oslu je Björge postal del urbanistične agencije Urbanista s sedežem v Hamburgu, ki se osredotoča na procese skupnega načrtovanja. Je vodja zadruge “Gröninger Hof”, katere cilj je preoblikovanje stare mestne garaže v mešano uporabno strukturo. 

Ob zaključku tako delavnice kot razstave pa v sredo, 11. oktobra ob 19. uri vabimo v Rafinerijo Cukrarna  na predstavitev rezultatov delavnice in okroglo mizo o perspektivah prihodnje arhitekture.

Ali arhitektura res zna delovati povezovalno? Kateri materiali in gradbene tehnike bodo prednjačile v optimistično utopični prihodnosti? Kaj bo najpomembnejša tema v urejanju prostora čez 50 let? Kje so prednosti in kje omejitve prilagojene ponovne rabe?

O vsem tem bodo razpravljali Katarina Živković, Björge Köhler, Maša Ogrin, Ajda Bračič ter vabljeni gosti. 

Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku. 

Veseli bomo vaše družbe!