Gostujoče predavanje arhitekturnega zgodovinarja Keitha L. Eggenerja

Vljudno vabljeni na gostujoče predavanje profesorja arhitekturne zgodovine Keitha L. Eggenerja z naslovom Gradnja na pokopaliških tleh, ki bo v četrtek 8. 9. 2022 ob 18h v Vurnikovi predavalnici na UL FA.

  • Objavljeno
    22. 8. 2022
Gostujoče predavanje arhitekturnega zgodovinarja Keitha L. Eggenerja

Pokopališke prakse in pokopališki kraji, ki služijo tako živim kot mrtvim, so med glavnimi prepoznavnimi znaki kultur po vsem svetu. V predavanju bo Keith l. Eggener obravnaval nekatere njihove raznolike zgodovinske funkcije in pomene, s posebnim poudarkom na Združenih državah. Kot bo v predavanju pokazal, so bila severnoameriška pokopališča od svojega prvega pojava v 30. letih 19. stoletja naprej, kljub njihovi pogosto tradicionalni arhitekturi, svojevrstno moderne institucije.

Keith L. Eggener je Marion D. Ross profesor arhitekturne zgodovine in častni urednik Journal of the Society of Architectural Historians. Keith Eggener, rojen v Portlandu, je doktoriral iz umetnostne zgodovine na Univerzi Stanford. Preden se je leta 2013 pridružil Univerzi Oregon, je poučeval moderno arhitekturo in ameriško umetnost na Kolidžu Carleton, Univerzi v Nevada-Las Vegas ter Univerzi v Missouriju. Je avtor dveh knjig, Luis Barragán’s Gardens of El Pedregal in Cemeteries (del serije Kongresne knjižnice ZDA), ter številnih člankov in poglavij o umetnosti, arhitekturi, krajinski arhitekturi, urbanizmu ter materialni kulturi Mehike ter Združenih držav. Prav tako je urejal zbirko American Architectural History: A Contemporary Reader in bil član uredniškega odbora 60-delne knjižne serije Buildings of the United States, AMSJ: American Studies Journal ter spletne revije Places, kjer je kolumnist. Bil je glavni urednik Journal of the Society of Architectural Historians. Med njegovimi tekočimi projekti sta monografija o arhitektu Louisu Curtissu iz Kansas Cityja z začetka 20. stoletja ter zbirka esejev o grajenih okoljih ameriškega srednjega zahoda.

Predavanje je organizirano v okviru bilateralnega projekta BI–US/22–24–160 (ARRS).