Eko mesec 2022

Aktualno na univerzi

  • Objavljeno
    6. 5. 2022
Eko mesec 2022

Globalni razvoj in rast prebivalstva povečujeta pritiske na okolje. K trajnostnemu razvoju in upočasniti podnebnih sprememb, lahko prispevamo s spremembo svojih navad. V Eko mesecu, ki poteka meseca maja na Univerzi v Ljubljani, bomo na predavanju dr. Lučke Kajfež Bogataj predstavili priložnosti odgovornega ravnanja v skrbi za okolje, vas spodbudili h gibanju na svoj pogon, uporabi javnih prevozov ali drugih alternativnih oblik mobilnosti, organizirali študentsko izmenjevalnico oblačil ter vseštudentsko čistilno akcijo. V spletni Ekoteki si bomo izmenjavali koristna gradiva s področja varovanja okolja. Vabljeni, da se nam pridružite.

Program Eko mesec 2022

Študentska izmenjevalnica oblačil

Kje:
Študentsko naselje Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9
Kdaj:
ponedeljek, 16. 5. 2022, 19:00 – 21:00 (sprejem oblačil od 19h – 19.30, izmenjava se začne ob 19.30)

Tri dejstva o modni industriji:

  • Je drugi največji onesnaževalec okolja (takoj za naftno industrijo)
  • Je ena izmed industrij z najvišjo stopnjo suženjske delovne sile
  • Ker je na voljo vedno več novih oblačil, jih potrošniki nenehno kupujemo in zato vedno več oblačil tudi zavržemo ter tako ustvarimo ogromno tekstilnih odpadkov

Pridružite se nam na študentski izmenjevalnici oblačil in naredite prvi korak v smeri zmanjševanja tekstilnih odpadkov. Tokrat oblačil ne boste kupili, ampak zamenjali.

Ker je namen tokratne izmenjevalnice predvsem ekološki, lahko prinesete neomejeno število kosov, ki jih ne nosite več. Tudi odnesete lahko neomejeno (po sistemu 1 za 1); kar bo ostalo, bo dobilo nov dom na Centru ponovne uporabe (CPU).

Preberite spodnja navodila, kjer vas prosimo:

  • da za izmenjevalnico prinesete dobro ohranjena in oprana oblačila,
  • oblačila naj ne bodo poškodovana/strgana oz. z drugimi besedami prinesite takšna oblačila, ki bi se jih razveselili tudi vi
  • da jih prinesete skupaj z obešalnikom (če imate možnost)
  • prinesete lahko oblačila, čevlje, torbice in makeup z veljavnim rokom uporabe
  • da ločite oblačila, ki so za menjavo, in tista, ki so neposredno za CPU
  • da prinesete vrečo, v kateri boste odnesli svoja “nova” oblačila.

Predavanje dr. Lučke Kajfež Bogataj: Okojski vidik trajnostnega razvoja

Kje:
Študentsko naselje Rožna dolina, menza Rožna Kuhna, Svetčeva 9
Kdaj:
torek, 17. 5. 2022, 20.00 – 21.30

Podnebne spremembe, izguba raznoživosti in širjenje puščav so le simptomi prihodnosti, ki si je ne želimo. Predavanje bo skušalo odpreti pomembna vprašanja: je možna drugačna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo? Kako najti alternativne modele, ki obstajajo znotraj ekonomske znanosti in ki bodo spoštovali omejenost planeta? Kakšna je vloga posameznika?  Kako sprejeti dejstvo, da je Zemlja omejena in da meje, ki jih bomo morali spoštovati, ne kratijo ne človekovih pravic ali ne demokracije? 

Vseštudentska čistilna akcija

Kje:
Študentsko naselje Rožna dolina
Kdaj:
četrtek, 19. 5. 2022, 8.00 – 9.30

V okviru čistilne akcije bomo zaposleni in študentje združili moči za lepšo okolico, v kateri živimo, delamo oz. študiramo. Zbrali se bomo, 19. 5. 2022 ob 8. uri pred restavracijo v Rožni dolini, kjer bomo prevzeli vso potrebno opremo, se razdelili v ekipe in določili območja.

Po čistilni akciji bo za vse sodelujoče organiziran zajtrk v Restavraciji (kosmiči, sadje). Prav tako boste vsi udeleženi študentje prejeli  kupon za kosilo v restavraciji Rožna kuh´na s koriščenjem študentskega bona brez doplačila.

Organizatorji vseštudentske čistilne akcije so Študentski dom Ljubljana, Univerza v Ljubljani in Študentski svet stanovalcev.

Ekoteka – “ekobranje” za ekoživljenje

Ste gledali zanimiv dokumentarec ali video, prebrali knjigo, članek, raziskavo, zasledili dogodek s področja ekologije? Vabljeni, da ga delite z nami!

Izziv: V 61 dneh peš okoli sveta #korakamookolisveta

V 61 dneh želimo prehoditi pot okoli sveta, ki je dolga 20.000.000 korakov. K izzivu lahko pristopite kadar koli (upoštevani bodo vsi izvedeni korak – obdobje: april in maj 2022).

Organizatorja:
Univerza v Ljubljani, Center za obštudijsko dejavnost
Študentski dom Ljubljana