Univerza v Ljubljani
Fakulteta za arhitekturo

Skrivnostni Špitalič

Razstava študentov UL Fakultete za arhitekturo in UL Filozofske fakultete

  • Datum in čas
    17. 8. 2023 ob 19:00
  • Lokacija
    Mala galerija Banke Slovenija,Slovenska cesta 35, 1000 Ljubljana

Jutri, 17. avgusta, ob 19. uri vas vabimo v Malo galerijo Banke Slovenije na odprtje razstave Skrivnostni Špitalič študentov Fakultete za arhitekturo in Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Raziskovanje oblikovnih elementov romanske arhitekture in možnosti rekonstrukcije prvotne podobe cerkve Marijinega obiskanja v Špitaliču

V okviru projekta Skrivnostni Špitalič smo s skupino študentov in mentorjev s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Oddelka za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani s sodobnimi digitalnimi orodji raziskali možnosti rekonstrukcije posameznih faz razvoja cerkve. Študentje so skozi delavnico spoznavali proces raziskovanja in rekonstrukcije zahtevnega in delikatnega spomenika ter prevpraševali različne pristope k rekonstrukciji. Na razstavi s pomočjo 3d-tehnologij (3d-sken/fotogra-metrija, 3d-tisk, vizualizacije) predstavljamo ugotovitve in možne rekonstrukcije poznoromanske cerkve v Špitaliču.

Na otvoritvi nas bodo pozdravili Rok Žnidaršič (UL FA) in Matej Klemenčič (UL FF) ter kustos galerije Vladimir Vidmar. Več o razstavi si lahko preberete tukaj.