Univerza v Ljubljani
Fakulteta za arhitekturo

Fokus: arhitektura v lesu:  TAKAMI KAWAI, TESAR BOGOV

Filozofija izgradnje svetišča Ise

  • Datum in čas
    06. 6. 2023 ob 18:00
  • Lokacija
    Plečnikova hiša

Takami nam bo na predavanju predstavil filozofijo prenove templja Ise. Kako je prenovo doživljal kot tesarski mojster, kot posameznik in Japonec.

" alt="Fokus: arhitektura v lesu:  TAKAMI KAWAI, TESAR BOGOV"/>

Takami Kawai, japonski tesarski mojster, je znan po svojem strokovnem znanju na področju tradicionalnega tesarstva. Svije izkušnje je pridobival na vrsto pomembnih projektih med najpomembnejšimi njegovimi dosežki je   sodelovanje pri 62 prenovi svetišča Ise na Japonskem.

Svetišče Ise Ise-Daijingū je kot najpomembnejše šintoistično svetišče na Japonskem izjemnega pomena. Po večstoletni tradiciji se njegovo glavno svetišče, Naikū in Gekū, vsakih 20 let skrbno obnovi.

Takami Kawai

Njegova tesarska pot se je začela, ko je obiskal dom svojega pradedka Kawaija Kanjira, priznanega japonskega keramika in pesnika. Po študiju arhitekture na univerzi v Kagošimi se je začel učiti za mizarja v mestu Mijama v prefekturi Kjoto. Po več letih gradnje hiš je uspešno opravil preizkuse za sodelovanje pri 62. obnovi svetišča Ise, ki se je končala leta 2013. Izbirni postopek za ta prestižni podvig je strog, saj je za zahtevna in natančna tesarska dela izbranih le nekaj strokovnjakov. Ta izkušnja je bila za Takamija Kawaija izjemnega pomena in je spodbudila njegovo željo, da bi svojo strast do japonskega tesarstva delil na mednarodni ravni, saj je to še vedno obrt, ki se prenaša predvsem s praktičnimi izkušnjami.

Leta 2015 je Takami Kawai ustanovil svoje gradbeno podjetje Suikoushya, leta 2018 pa je v Kjotu ustanovil Mednarodno mizarsko šolo, ki z intenzivno učno metodo sprejema učence z vsega sveta. 

ŠTEVILO MEST JE OMEJENO NA 35 zaradi prostorske stiske predavalnice. Prosim, da se vsi zainteresirani za obisk predavanja (velja tako za mentorje/ice, asistente/ke in študente/ke) vpišejo v razpredelnico. Predavanje je v prednostno namenjeno za študentom in študentkam seminarjev in je mišljeno kot “nagrada za pridno delo” Kdor se udeleži predavanja določijo mentorji/asistenti. 

Vpis bo zaprt v četrtek ob 22.00 /Prosimo, da se prijavijo osebe, ki se predavanja res nameravajo udeležiti. 

Zaradi načela pravične porazdelitve udeležbe med seminarji bomo bomo ob prevelikem številu udeležencev izbirali najprej prvo napisane iz vsakega seminarja, potem drugo napisane, tretje, do zapolnitve 35 mest… Če kdo ni napisan na seznam naj se prosim doda spodaj pod listo.

Predavanje bo simultano prevajanjo iz japonščine in bo potekalo v angelškem jeziku in bo trajalo cca. 2h.

Hvala za razumevanje. 

Prijava