Dron pozvoni samo dvakrat

Rožle Toš

  • Študijski programi
    Enoviti magistrski študijski program druge stopnje Arhitektura (EMŠA)
  • Letnik
    5. letnik
  • Študijsko leto
    2020/21

Prihodnost ni nek oddaljen koncept. Prihodnost je jutri. Kar se nam zdi še tako oddaljeno kot na primer svet brez avtomobilov, je tik pred vrati. Vsa arhitektura je konec koncev razmislek o prihodnosti, o svetu in življenju objekta, ki ga danes še ni.

Projekt je rezultat razmisleka o poštno-logističnem centru v času brez avtomobilov. V njem naloge poštarjev opravljajo stroji – na dolge razdalje paketi potujejo z vlaki, preko kratkih pa z droni. Center predstavlja stičišče teh dveh mehaniziranih procesov z dodatnim človeškim faktorjem – pošto ter razširitvijo železniškega muzeja.

Lociran ob železniški postaji Šiška, objektu s tremi elementi zasnove, pripada vsakemu svoja etaža: Ljudem, klet, ki vsebuje prečni podhod pod tiri, ki povezuje Šiško in Bežigrad. Vlakom pritličje, ki ga obkroža in izolira luping železnice. Dronom pa najvišji nivo, povzdignjen v strešno konstrukcijo, od koder vzletajo nad mesto.

Želja objekta je, da se njegovi procesi ne skrivajo, temveč navzven razkazujejo, zato je skeletna konstrukcija objekta ovita v prosojno opno, ki program odpira mestu. Objekt je javnosti odprt tudi navznoter, obiskovalci se lahko iz poštne avle povzpnejo po krožni poti po celotni notranjosti objekta. Stavba namreč kljub svojemu futurizmu ni namenjena strojem, temveč ljudem. Tako kot je konec koncev vsa arhitektura, tako danes, kot jutri.