+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture – Slovenski paviljon na 18. Beneškem bienalu

Vljudno vabljeni na predavanje o Paviljonu Republike Slovenije na 18. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia, avtorjev Jureta Groharja, Eve Gusel, Maše Mertelj, Anje Vidic in Matica Vrabiča. Predavanje bo v torek, 19. decembra 2023 ob 18:00 v Plečnikovi predavalnici na UL FA.

  • Objavljeno
    11. 12. 2023
+/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture – Slovenski paviljon na 18. Beneškem bienalu

Ekologija je v preteklem desetletju bistveno vplivala na razvoj arhitekture. V arhitekturi je ekologija največkrat razumljena kot »energetska učinkovitost«, ki vprašanje ekologije praviloma rešuje s tehnologijo, skrito med stenami. »Energetska učinkovitost« tako ne nastopa kot izhodišče arhitekturne zasnove, pač pa kot popolnoma ločena, neodvisna komponenta stavbe.

V iskanju alternative obstoječim sistemom gradnje so avtorji projekta +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture s petdesetimi evropskimi arhitekti in ustvarjalci raziskovali in analizirali primere vernakularnih objektov iz Evrope, ki vprašanje ekologije – za razliko od trenutne sodobne prakse – obravnavajo celostno, kot neločljiv del arhitekturne zasnove. Vernakularna arhitektura je tako razumljena kot živ primer energetskih načel, ki so pomembna za sedanji čas in jih je mogoče uporabiti kot podlago za kritično reinterpretacijo sodobne arhitekturne produkcije.

SODELUJOČI:

Komisarka: Maja Vardjan

Kustosi: Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic, Matic Vrabič

Asistent komisarke: Nikola Pongrac

Oblikovanje paviljona: Mertelj Vrabič Arhitekti, Vidic Grohar Arhitekti

Grafično oblikovanje: Žiga Testen

Fotografija: Klemen Ilovar

Strateško svetovanje: Anja Zorko

S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije

Strateški partner: Eles

Partner: Center za kreativnost

Sponzorji: S.Anselmo, KO-SI, SLOLES, Arcadia Lightwear, Javor, Murales, Xella, Swisspearl, MF Mizarstvo Filipič, Nomago, Lepa Vida, L56, Kovinarstvo Golob