Na Univerzi v Ljubljani podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevna doktorska dela

Ljubljana, 4. 6. 2024 – Na Univerzi v Ljubljani so že drugič podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo.

  • Objavljeno
    5. 6. 2024
Na Univerzi v Ljubljani podelili nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevna doktorska dela

Nagrado za odmevno doktorsko delo nosi ime dr. Ane Mayer Kansky, ki se je v zgodovino Univerze v Ljubljani zapisala kot prva oseba, ki je na takrat novoustanovljeni in prvi slovenski univerzi prejela doktorat znanosti. »Ni naključje, da smo nagrado poimenovali po doktorici Ani Mayer Kansky, prvi osebi, ki je na Univerzi v Ljubljani uspešno zagovarjala svoje doktorsko delo julija 1920, manj kot eno leto po uradnem začetku delovanja Univerze v Ljubljani. Na to, da smo na Univerzi v Ljubljani prvi doktorski naziv podelili ženski smo zelo ponosni, saj v tistih časih to nikakor ni bilo nekaj običajnega,« je v današnjem uvodnem nagovoru ob podelitvi nagrad dr. Ane Mayer Kansky za odmevna doktorska dela pojasnil prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani. »Čeprav se nam danes, ob naših lagodnih življenjih, ki nam jih je omogočila prav znanost, včasih zdi, da znanosti ne potrebujemo več, jo najbolj potrebujemo ravno sedaj, ko se svet se srečuje z velikimi problemi,« je še poudaril.

Nagrado dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo so prejeli avtorji šestih doktorskih del, za katere je strokovna komisija ocenila, da izpolnjujejo kriterije odmevnosti v svoji stroki, njihova vsebina pa predstavlja vrhunski dosežek in preboj na znanstvenem oziroma umetniškem področju. Področja zajemajo naravoslovje, tehniko, biomedicino in biotehniko, humanistiko in izobraževanje, družboslovje ter umetnost. S prepričljivostjo dokazov nagrajenih doktorskih del se je strinjala tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. »Že iz vaših povzetkov je mogoče sklepati o prepričljivosti dokazov, da v Sloveniji znamo doseči sveti gral doktorskega študija: prestati test originalnosti in tako prispevati k znanosti, na področju, kjer raziskujemo. Z novimi spoznanji, interpretacijami, drugačnimi, morda učinkovitejšimi metodami razrešitve dilem, s katerimi se človek spopada v naravi in družbi, na zemljevid znanosti ne postavljate samo sebe, ampak tudi svojo univerzo, svojo državo. Za to vam od srca čestitam. Želim pa si, da v svojem intelektualnem razvoju vedno razmišljate tudi o tem koraku naprej – zavzemanju za vrline, ki opredeljujejo dostojanstvo človeka,« je povedala.

Prejemnica nagrade dr. Ane Mayer Kansky za odmevno doktorsko delo z naslovom Grajenje relacijskih prostorov je dr. Birgitte Juul Nielsen s Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Mentorica doktorskega dela je prof. dr. Tadeja Zupančič, somentor prof. MSO, Ph.D. Claus Peder Pedersen.

Doktorska disertacija se ukvarja z vlogo arhitekta, s pripovedmi, pripovedovalci in z načini pripovedovanja zgodb. Predlaga arhitekturo, estetiko in etiko, ki se rojevajo iz konkretnih, praktičnih srečanj, razmerij in izkustev. Razpravlja o tem, kako delati z arhitekturo, da lahko postane pomembna tudi za druge. Kaj pomeni, če rast razumemo kot družbeno, etično in estetsko silo rasti brez vnaprej določenega cilja in predvidljivega konca? In katere nove perspektive lahko takšen predlog prinaša – za družbo in za arhitekturo?

Več o tem si lahko preberete na spletni strani Univerze v Ljubljani.