Konferenca LINA: Arhitektura in prihodnost planeta

Prva konferenca LINA bo potekala 21. in 22. oktobra 2022 na Fakulteti za arhitekturo UL z naslovom Arhitektura in prihodnost planeta.

  • Objavljeno
    15. 10. 2022
Konferenca LINA: Arhitektura in prihodnost planeta

Evropska arhitekturna platforma LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo UL, povezuje 27 arhitekturnih organizacij z uveljavljajočimi se talenti na področju arhitekture, ki prinašajo nove refleksije in prakse za okoljsko bolj pravično delovanje. Na prvi konferenci LINA, ki bo potekala 21. in 22. oktobra 2022 na Fakulteti za arhitekturo UL z naslovom Arhitektura in prihodnost planeta, bodo svoje delo predstavili vabljeni govorci in 25 LINA štipendistov. Skupaj s 27 člani mreže LINA, priznanimi organizacijami z vseh koncev EU ter onkraj njenih meja, bodo razmišljali, kako bo arhitektura soustvarjala prihodnost planeta.


Ker gradnja v tolikšni meri doprinaša k okoljski krizi, se mora arhitektura ozavestiti svojega vpliva na upravljanje s prostorom in vzpostaviti racionalna ravnovesja pri uporabi in upravljanju z resursi. Dr. Janez Potočnik, sopredsednik Mednarodne komisije za vire Okoljskega programa Združenih narodov, bo otvoril koferenco s predavanjem o pomenu upravljanja z naravnimi viri. Sarah Ichioka, strateginja in urbanistka, ki raziskuje presečišče mest, družbe in ekologije, bo govorila o regenerativnem oblikovanju in razvoju. Dr. Milica Topalović, ki poučuje na ETH v Zurichu, in dr. Florian Hertweck z Univerze v Luksemburgu bosta predstavila njun raziskovalni projekt o vlogi oblikovanja kot orodju za popravljanje družbene in okoljske škode, ter kot alternativi materialnim in družbenim krizam kapitalizma.

Na presečišču vseh omenjenih tem najdemo tudi konkretne projekte, ideje in prakse, s katerimi so se štipendisti LINA udeležili letošnjega odprtega poziva: izbranih 25 je sprejelo povabilo za pot v Ljubljano in udeležbo na konferenci. Dr. Milica Topalović bo na konferenci predstavila analizo in komentar prijavljenih projektov v eseju O stanju v arhitekturi, ki mu bo sledila diskusija z dr. Florianom Hertweckom in dr. Lučko Kajfež Bogataj, profesorico na Biotehniški fakulteti UL ter eno od prejemnic nobelove nagrade za mir za delo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) v Ženevi.

Naslednji dan bo v znamenju sodelovanja med člani mreže LINA in štipendisti: slednji bodo predstavili svoje projekte v sklopu petih tematskih panelov, ki bodo govorili o ponovni uporabi bivališč, preosmišljanju krajine, uokvirjanju poprej nevidnega, spreminjanju urbanega in premikanju meja. 25 projektov, ki bodo predstavljeni na konferenci, je bilo izbranih med 191 prispelimi prijavami iz 34 držav z vseh koncev Evrope ter onkraj njenih meja, njihovi avtorji pa imajo raznolika ozadja, ki se kažejo v njihovem delu.

Izbrani petindvajseterici želi LINA nuditi dostop do širše javnosti, jim pomagati pri razvijanju znanj in kompetenc, jim ponuditi mentorstva in rezidence, omogočiti razstave ali objavo tekstov, oziroma sodelovanje zasnovati na način, ki bi najbolj koristil delu vsakega izmed njih. Štipendisti LINA se bodo pridružili Arhitekturnemu programu LINA, ki ga izvajajo člani mreže med novembrom 2022 in majem 2023 v 22 državah.

Poziv za projekte se bo ponovil še vsaj dvakrat, ko sodelovanju pa bo vabil doslej neuveljavljene arhitekte ter tiste, ki delajo na presečišču arhitekture z drugimi strokami. Avtorjem in njihovim projektom bo ponudila priložnost, da dosežejo veliko več ljudi, in se povežejo z organizacijami, ki so najbolje opremljene, da jim priskočijo na pomoč. K sodelovanju na konferenci je sicer povabljenih le 25 posameznikov, a lahko štipendist LINA postane prav vsak prijavitelj na javnem pozivu, ki ga člani LINA povabijo k sodelovanju.

Spremljevalni program je konferenca Plečnik 150, ki poteka v organizaciji Fakultete za arhitekturo UL, ko se bodo oba dneva v večernih urah predstavili govorci: Andreas Ruby, Jonathan Sergison, Ákos Moravánszky in Kengo Kuma.

Video prenos konference bo predvajan tukaj.

Izbrani projekti in njihovi avtorji, štipendisti LINA

Med izbranimi projekti so tudi trije, ki prihajajo iz Slovenije.