Fokus: arhitektura v lesu: 
TAKAMI KAWAI, TESAR BOGOV: filozofija izgradnje svetišča Ise

Vljudno vabljeni na gostujoče predavanje v sklopu gostujočih predavanj Fokus: arhitektura v lesu, ki bo potekalo v torek, 6. junija 2023, ob 18.00 uri v Plečnikovi hiši.

  • Objavljeno
    5. 6. 2023
<strong>Fokus: arhitektura v lesu: </strong><br><strong>TAKAMI KAWAI, TESAR BOGOV: filozofija izgradnje svetišča Ise</strong>

Število mest za prijavo je omejeno. Obisk predavanja je mogoč samo preko predhodne prijave. Za prijavo se pozanimajte pri vašem seminarskem mentorju. 

Prijave:
https://unilj.sharepoint.com/:x:/s/DSKGP/ESokCvqEjndNjwMU2xxO1q0BLIUP1JCGHjVnhUOp9QstKA?e=DebwZW

Takami Kawai, japonski tesarski mojster, je znan po svojem strokovnem znanju na področju tradicionalnega tesarstva. Svije izkušnje je pridobival na vrsto pomembnih projektih med najpomembnejšimi njegovimi dosežki je   sodelovanje pri 62 prenovi svetišča Ise na Japonskem.
Svetišče Ise Ise-Daijingū je kot najpomembnejše šintoistično svetišče na Japonskem izjemnega pomena. Po večstoletni tradiciji se njegovo glavno svetišče, Naikū in Gekū, vsakih 20 let skrbno obnovi.

Takami nam bo na predavanju predstavil filozofijo prenove templja Ise. Kako je prenovo doživljal kot tesarski mojster, kot posameznik in Japonec. 


Takami Kawai: Njegova tesarska pot se je začela, ko je obiskal dom svojega pradedka Kawaija Kanjira, priznanega japonskega keramika in pesnika. Po študiju arhitekture na univerzi v Kagošimi se je začel učiti za mizarja v mestu Mijama v prefekturi Kjoto. Po več letih gradnje hiš je uspešno opravil preizkuse za sodelovanje pri 62. obnovi svetišča Ise, ki se je končala leta 2013. Izbirni postopek za ta prestižni podvig je strog, saj je za zahtevna in natančna tesarska dela izbranih le nekaj strokovnjakov. Ta izkušnja je bila za Takamija Kawaija izjemnega pomena in je spodbudila njegovo željo, da bi svojo strast do japonskega tesarstva delil na mednarodni ravni, saj je to še vedno obrt, ki se prenaša predvsem s praktičnimi izkušnjami.

Leta 2015 je Takami Kawai ustanovil svoje gradbeno podjetje Suikoushya, leta 2018 pa je v Kjotu ustanovil Mednarodno mizarsko šolo, ki z intenzivno učno metodo sprejema učence z vsega sveta.