Univerza v Ljubljani
Fakulteta za arhitekturo

Jelica Šumič Riha – Neskončna privlačnost ruševin: arhitektura in smrtni gon

Gostujoče predavanje

  • Datum in čas
    26. 4. 2022 ob 18:00
  • Lokacija
    Plečnikova predavalnica, UL FA

Vljudno vabljeni na gostujoče predavanje filozofinje, prof. dr. Jelice Šumič Riha iz ZRC SAZU, z naslovom 'Neskončna privlačnost ruševin: arhitektura in smrtni gon', ki bo potekalo jutri, 26. 04. 2022 ob 18h v Plečnikovi predavalnici.

Neskončna privlačnost ruševin: arhitektura in smrtni gon

Zadnjih trideset let smo priče množenju novih, recimo jim sodobnih oblik ruševin: uničena mesta, porušeni mostovi in  obzidja, opuščene tovarne. Kot posledica razdejanj, ki jih prinašata tako neizprosna logika rentabilnosti globaliziranega kapitalizma kot vojna, dveh manifestacij delovanja smrtnega gona, kot Freud poimenuje človeku imanentno destruktivnost, sodobne ruševine kličejo naš pogled. Držijo nas  s svojo nemo monumentalnostjo in ne naveličamo se jih gledati kljub neskončnemu ponavljanju skorajda identičnih prizorov razdejanj. Ta nenasitnost očesa, da se hrani z ruševinami, priča o enigmatičnem statusu sodobnih ruševin.

Kaj je ta paradoksni objekt, ki  svoji bornosti, neuporabnosti in grdoti navkljub, ne izgublja nič svoje privlačne moči? Kako pojasniti to strast do ruševin? Ali je ruševinam mogoče prisoditi status objekta stoletja, znanega ne le po neznanskih novostih, izumih, prebojih na vseh ravneh človeške dejavnosti, pač pa tudi po nezaslišani destruktivnosti? Ali nas ruševine lahko poučijo o tem, kaj vidimo, ko gledamo svet iz perspektive ruševin? Namen pričujočega predavanja je pojasniti specifični status, ki jih imajo sodobne ruševine za nas: nihajoč med »sublimno nekoristnostjo« in »držalcem-mesta« praznega mesta za morebitno prihodnjo arhitekturno invencijo, sodobne ruševine niso le »hrana za oko«, temveč tudi »hrana za mišljenje«.

Jelica Šumič Riha

Jelica Šumič Riha je znanstvena svetnica na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU in profesorica filozofije na Podiplomski šoli ZRC SAZU. Predavala je na številnih tujih univerzah, med njimi zlasti na Univerzi Paris 8, University of Essex, Collège international de philosophie (Pariz), Universidade de Sao Paolo, Universidade de Buenos Aires, Freie Universität Berlin. Raziskovalno se ukvarja s sodobno filozofijo, pravno, politično in moralno filozofijo, Freudovo in Lacanovo psihoanalizo. Med izdanimi knjigami in zborniki, objavljenimi v več jezikih, omenimo Universel, singulier, sujet (Kimé, Pariz, 2000)  Mutacije etike (2002), Večnost in spreminjanje (2012), A politica e a psicanalise: do nao-todo ao para todos (Lumme editor, Sao Paolo, 2019).