Gostujoča predavanja 2023

Vljudno vabljeni na ciklus osmih predavanj Fokus: arhitektura v lesu / Timber architecture in focus. Predavanja bodo potekala na Fakulteti za arhitekturo v Plečnikovi predavalnici v Ljubljani med 6.4. in 22. 5. 2023.

  • Objavljeno
    9. 3. 2023
Gostujoča predavanja 2023

Stoletja smo bivali v lesenih in kamnitih hiša, danes živimo v betonskih in steklenih stanovanjih. Potreben je radikalen obrat v mišljenju in sprememba paradigme, ki narekuje le gradnjo za najnižjo ceno! Naša odgovornost je, da gradimo prijazno okolju in ljudem!
Les je naraven, dober in preverjen material. Ima izjemno nizek ogljični odtis v primerjavi z drugimi materiali, CO2 pri svoji rasti tega celo porablja. V Sloveniji smo z lesnim prirastkom na tretjem mestu v Evropi, a ga ne znamo izkoristiti dovolj. Izvažamo ga v tujino, od koder kupujemo drage lesene polizdelke ali končne produkte. Lesni cikel omogoča večkratno rabo lesa in poteka od lesene hiše, pohištva, oken in vrat, do igrač, mletih izdelkov, izolacije in nazadnje kuriva.
Arhitekti gradimo lesene hiše, vrtce in šole, domove za starejše in druge javne objekte. Gradnja z lesom ponuja izjemne konstrukcijske možnosti in številne izraze avtorske poetike. Je posebna in zahtevna, omogoča prijetno bivalno okolje in vznemirljive prostorske atmosfere. Les prebuja vsa naša čutila, lep je na pogled, prijazen na otip, mehak pri hoji, lesen prostor diši.
S predstavitvami primerov dobre prakse iz tujine in tudi Slovenije vas želimo navdušiti za les! Predstaviti pozabljena znanja, sodobne tehnološke rešitve in izzive! Arhitekti iz cele Evrope bodo predstavljali primere dobre prakse, leseno arhitekturo v različnih kontekstih, svoje izkušnje na področju gradnje, izobraževanja ter promocije in s tem svoja etična stališča v skrbi za naš planet.