izr. prof.
Leon Belušič

univ. dipl. inž. arh.

Leon Belušič je bil rojen 14. 8. 1959 v Postojni, diplomiral je leta 1983 na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Med študijem je bil demonstrator pri predmetu Prostoročno risanje in Barvne študije. Sodeloval je v projektantski skupini prof. Bonče (projekt Tehnični center Ljubljanske banke v Ljubljani) na Investicijskem zavodu za izgradnjo Trga revolucije. Med letoma 1982–1985 je študiral na  ALU Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih: Štefanu Planincu, Bogdanu Borčiču, Marjanu Tršarju, Zvestu Apolloniu, Metki Kraševec, Gustavu Gnamušu, Bogoslavu Kalašu in dr. Jožefu Muhoviču. Povdarek študija je bil na študijski risbi in umetniških grafičnih tehnikah, ki odlikujejo ALU.

V študijskem letu 2015-2016 mu je Akademija likovnih umetnosti Ljubljana odobrila nadaljevanje študija. V istem letu je sodeloval kot gostujoči predavatelj na Akademiji Primijenjenih Umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Leta 1986 je pridobil status samostojnega ustvarjalca v kulturi za elaborirano predstavitev uresničenih projektov, izdelanih in nagrajenih natečajev ter razstavi na Piranskih dnevih arhitekture. V letih od 2003 do 2007 je sodeloval kot tehnični sodelavec na Fakulteti za arhitekturo pri predmetu Prostoročno risanje, od leta 2007 pa zaposlen kot asistent pri istem predmetu.

Kot docent od leta 2011 samostojno vodi predmete Prostoročno risanje, Oblikovanje predmetov in usmerjeni seminar – Projektiranje 4 in 5. V letih 2007–2008 in 2008–2010 je v okviru predmeta Risanje in slikanje sodeloval kot gostujoči predavatelj na Visoki šoli za dizajn v Ljubljani. Med letoma 1985–2000 je deloval v večjih projektivnih birojih v Sežani (Projektivni biro Kraški zidar Sežana) v skupini arh. Garzarolli, v Kopru (Studio Galeb) v skupini arh. Garzarolli in arh. Bizjak in Ljubljani (Investicijskem zavodu za izgradnjo Trga revolucije in Mercator Investa), kjer je sodeloval samostojno ali skupinsko pri kompleksnih zasnovah in projektih.

Od leta 2001 deluje v lastnem arhitekturnem studiu ter sodeluje s kolegi in umetniki. V njegovih delih se prepletajo različna polja ustvarjalnosti, od arhitekture, urbanizma do oblikovanja. Pri njegovem delu je izražen talent in predanost arhitektovi risbi na ravni ustvarjalnega procesa, konceptualnega raziskovanja in kritičnega preverjanja v risbi v vseh sekvencah nastajanja projekta. Sodeloval je tudi pri skupnih in samostojnih razstavah ter prejel nekaj prvih nagrad in odkupov na številnih urbanističnih ter arhitektonskih natečajih; Idejna urbanistično-arhitektonska ureditev območja Pri svetilniku v Izoli – 1. nagrada (soavtor S. Lipolt, Čehovin), Idejna urbanistično-arhitektonska rešitev območja igralnice Hit in območja ZN ob Kidričevi ulici v Novi Gorici – 1. nagrada (soavtor S. Lipolt), urbanistično-arhitektonska zasnova novega hotela v območju ZT 7/1 Belvedere pri Izoli – 1. nagrada (soavtor M. Garzarolli, S. Lipolt) idr. Sedaj v lastnem ateljeju deluje na področju arhitekturnega projektiranja, predvsem na prenovi javnih in stanovanjskih objektov v smislu transformacije in preoblikovanja obstoječih struktur ter zaznave in razčlenitve nove prostorske kompozicije znotraj objektov. V času 1990–2008 je sodeloval v ateljeju slikarja in grafika Leona Zakrajška. Leta 2004 je bil izbran za slovenskega predstavnika na svetovni razstavi umetniške grafike v Cremoni Italija, leta 2007 pa v Sofiji v Bolgariji. V letu 2010 mu je Univerza v Ljubljani podelila priznanje umetniških del. V okviru Stoneacademy Verona 2014 je kot predstavnik FA sodeloval pri projektu Alternativna oblika sanacije Kamnoloma Lipica, kurator prof. Massimiliano Caviasca. Bil je tudi finalist rektorjeve nagrade.

Umetniška dejavnost

Preoblikovanje železniške postaje v Postojnski jami
Projekt
2019

Nagrada za interier leta 2020 – Arhikult; preoblikovanje promenade v Parku Postojnska jama.

Rekonstrukcija pokopališča v Šembijah
Projekt
2018

Nominacija za Plečnikovo nagrado 2019

Klubski objekt ob poti do Predjamskega gradu
Projekt
2017