asist.
Aleksander Vujović

univ. dipl. inž. arh.

Aleksander Vujović je slovenski arhitekt in scenograf. Rodil se je v Ljubljani, del otroštva je preživel v tujini. Pogoste selitve in spreminjanje okolja so ga navdale z željo po podrobnejšem preučevanju prostora. Sinteza zanimanja za umetnost in tehniko ga je pripeljala do arhitekture in kasneje do scenografije. Za magistrsko nalogo je prejel fakultetno Prešernovo nagrado na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo, kjer danes deluje kot asistent na Katedri za urbanizem. Prostorska razmišljanja objavlja v različnih medijih, kot so portal Trajekt, revije Outsider, Hiše, Razpotja, časopis Večer. V praksi je najbolj dejaven na področju urbanističnih zazidalnih preizkusov in razvoja rešitev v različicah ter na področju prenov stanovanj. Občasno se s sodelavci doma in v tujini udeležuje arhitekturnih in urbanističnih natečajev z nekaterimi nagrajenimi rešitvami. Vzporedno razvija tudi scenografsko prakso na ciljno izbranih projektih, kjer skuša udejanjiti različne principe vzpostavljanja prostora igre. Leta 2019 je imel samostojno pregledno razstavo svojih scenografskih posegov z naslovom Odkrivanje črne škatle v Galeriji DESSA.

Umetniška dejavnost

Revitalizacija Stare Steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami, odprti, enostopenjski, projektni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve
Projekt
2020

ZAPS, avtor (ostali soavtorji: Klemen Banovec, Ana Belčič, Zala Bokal, Marjan Gracar, Ana Grk, Blaž Kandus, Zala Koleša, Alenka Korenjak, Katarina Kuk, Katja Marinič, Alja Mišigoj, Vesna Perovnik, Živa Pečenko, Andraž Podvez), 3. nagrada.

Razstava v Galeriji Kresija, DAL Vizije SO 14: SPREGLEDANO?
Razstava
2019

Urejanje urbaniziranih vasi, vilskih četrti in stanovanjskih sosesk v Ljubljani”, soavtor/somentor/sokurator (soavtorji/somentorji/sokuratorji: doc. Mitja Zorc, doc. mag. Polona Filipič, doc. dr. Ilka Čerpes, asist. Klara Zalokar, asist. Sinan Mihelčič, soavtorji/študenti: Marko Brkić, Luka Jereb, Nuša Jerič, Andreja Koblar, Mladen Mavrović, Laura Perko, Maruša Turnšek, Bernarda Vidmajer, Urh Wiegele, Nik Žagar).

Odkrivanje črne škatle: Aleksander Vujović, Arhitektura preobrazbe uprizoritvenega prostora
Razstava
2019

Samostojna pregledna razstava v Galeriji DESSA Odkrivanje črne škatle: Aleksander Vujović, Arhitektura preobrazbe uprizoritvenega prostora, avtor vsebin in postavitve (soavtorka: Sara Škarica).

Fizika žalosti
Predstava
2016

Gledališka predstava, avtor scenografije, režija: Tjaša Črnigoj, produkcija: Anton Podbevšek Teater.

Ureditev in revitalizacija središča mesta Lafayette v Louisiani, ZDA
Natečaj
2013

Mednarodni natečaj, avtor (ostali avtorji: doc. dr. Ilka Čerpes, Nejc Černigoj, Matic Bizjak, Anže Grubelnik, Matic Kocjan, Eva Košan, Matej Košmerl in Maja Smonkar), 1. nagrada.