Zi da/ne k

  • Study year
    2021/22

Opečni zidak je eden najbolj osnovnih, poznanih in razširjenih materialov. Je čvrst, težek približno 2 kilograma, enotne oblike in velikost. V postopku sušenja se rahlo deformira in izgubi svojo popolnost. Sestavlja se v zidove, kjer se opeke zlagajo v vrstah in preklopih.  

Kako prepoznati njegovo nasprotje, obratnost in odsotnost? Katere so najmanj značilne lastnosti material? Ali smo sposobni te lastnosti prepoznati in jih izraziti? Ali znamo z negacijo opredeliti bistvo nekega pojma? Kaj je opeka, kakšna je njena prva in skrita materialnost? 

Študijska delavnica je potekala v treh korakih v mesecu oktobru, kjer je na podlagi analize popularne skladb od 50-h do 90-h let šest skupin študentov zasnovalo in zgradilo opečne konstrukte na dvorišču Fakultete za arhitekturo. Z njimi raziskujemo prikrite lastnosti materiala, to je težnost, gibkost, vitkost, členjenost, stisljivost in trenje. Rezultat delavnice je šest skulptur umeščenih v javni prostor. Vabimo vas, da prisluhnete njihovemu zvenu, ritmu in melodiji.