Univerza v Ljubljani
Fakulteta za arhitekturo

Predstavitev knjige »Prostor, umetnost, arhitektura. Teoretski vidik«

Predstavitev knjige prof. Renata Bocchija (IUAV, Benetke) o prostoru kot nematerialni primarni materiji

  • Datum in čas
    05. 5. 2022 ob 18:00
  • Lokacija
    Plečnikova soba, UL FA
  • Organizator
    UL FA v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani

“Ujemanje ljubečih čutov” med umetnostmi in arhitekturo je osrednja problematika tega dela, ki je povzetek predavanj, konferenc in esejev povezanih s predmetom Teorije arhitekture na IUAV v Benetkah in na doktorskih seminarjih Teorije in Projekt na Sapienzi, Univerza v Rimu.

" alt="Predstavitev knjige »Prostor, umetnost, arhitektura. Teoretski vidik«"/>

V četrtek, 5. maja, bo ob 18. uri v Plečnikovi sobi Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani (Zoisova 12, Ljubljana) v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani ob navzočnosti avtorja potekala predstavitev knjige. Govorca bosta Maruša Zorec, arhitekta in predavateljica na Univerzi v Ljubljani, in Jonel Kolić, arhitekt iz Ljubljane, ki je diplomiral na IUAV v Benetkah.

“Ujemanje ljubečih čutov” med umetnostmi in arhitekturo je osrednja problematika tega dela, ki je povzetek predavanj, konferenc in esejev povezanih s predmetom Teorije arhitekture na IUAV v Benetkah in na doktorskih seminarjih Teorije in Projekt na Sapienzi, Univerza v Rimu.

V središču pozornosti je prostor kot “nematerialna primarna materija”, s katerim se ustvarja izkušnjo dojemanja in multisenzornosti arhitekture z vidika uporabnika.

Predlagani teoretski vidik prezira objektne komponente in se odločno osredotoča na odnosne vidike usmerjene k arhitekturi odnosov.

Poslužujoč se metode asociacij in primerjav avtor analizira izkušnje sodobne umetnosti (kot so konstruktivistične avantgarde, Fontanovega spacializem ter kiparji kot Chillida, Oteiza, Iglesias, Serra, Penone, do delokacij Parmiggianija ter “skyscapes” pri Turrellu) in izkušnje sodobne arhitekture (kot so Navarro Baldeweg in Campo Baeza ter Aires Mateus, Holl, Tschumi, Siza in Ando, Ito, Sejima in Kuma ter Piano in Barozzi-Veiga), ki jih združuje zanimanje za skrbno ravnanje s prostori in z njihovo intimno percepcijo.

Renato Bocchi

Renato Bocchi (Trento, 1949) je do leta 2019 poučeval predmeta Progettazione architettonica e urbana in Teorie dell’architettura na Univerzi IUAV v Benetkah. Trenutno je član odbora pri doktorskem študiju Architettura. Teorie e Progetto na Sapienzi, Univerza v Rimu in Architettura Città e Design na IUAV. Njegova raziskovalna dejavnost obsega umetnost, arhitekturo, mesto in krajino. Med leti 2013 in 2016 je bil nacionalni koordinator raziskave Re-cycle Italy. Bil je gostujoči profesor na številnih evropskih in ameriških univerzah. Dolga leta je bil je odgovoren za Erasmus izmenjave med fakultetama za arhitekturo v Benetkah in Ljubljani. V Sloveniji je v sodelovanju s prof. Vojtehom Ravnikarjem sodeloval na številnih delavnicah.

Med njegovimi publikacijami zadnjega obdobja bi lahko omenili: Progettare lo spazio e il movimento (Gangemi, Roma 2010), La materia del vuoto (Universalia, Pordenone 2015), L’architettura e l’esperienza dello spazio (Mimesis, Milano 2020).

Vljudno vabljeni!

*Prost vstop do zasedenosti vseh mest. Priporočena je uporaba kirurških mask.