Klub alumnov Fakultete za arhitekturo
Pogosta vprašanja


Od kod izvira beseda alumen?
Latinska beseda alumnus pomeni negovanec in tudi učenec ter izhaja iz glagola alere, kar pomeni negovati. Moška oblika besede je alumnus (v množini alumni), ženska oblika je alumna (v množini alumnae).
Beseda alumnus (mn. alumni) se uporablja kot oznaka nekdanjega študenta oziroma diplomanta posamezne izobraževalne ustanove (šole, fakultete, univerze), medtem ko se z besedo alumna (mn. alumnae) označujejo nekdanje študentke oziroma diplomantke ustanov, ki izobražujejo izključno ženske. Z vnosom ideje o alumnih v širši svetovni prostor ter prepoznavanjem dodane vrednosti klubov alumnov se vse pogosteje dogaja, da klube alumnov ustanavljajo tudi interna izobraževalna središča večjih podjetij.
V povezavi z oznako alumni se pogosto pojavlja latinska besedna zveza alma mater, sestavljena iz besed alma (prijazna, negujoča) in mater (mati). Besedna zveza se je prvotno uporabljala kot oznaka različnih rimskih boginj, po padcu Rima pa tudi v povezavi s krščansko Devico Marijo kot materjo vseh ljudi.
Današnji pomen besedne zveze alma mater se navezuje na moto najstarejše neprekinjeno delujoče univerze na svetu – bolonjske univerze, ustanovljene leta 1088. Besedno zvezo so v latinski različici prevzele mnoge izobraževalne ustanove po vsem svetu in s tem nakazale pomen ter izobraževalno vlogo posamezne ustanove.
Beseda alumna se uporablja kot oznaka za diplomantke. Beseda alumni se uporablja kot oznaka za diplomante moškega spola oz. v množinski obliki za diplomante obeh spolov. Beseda je poslovenjena in se sklanja se po pravilih 1. ženske in 1. moške sklanjatve.

Kdo je alumen UL?
Alumen Univerze v Ljubljani je vsak posameznik, ki je uspešno zaključil študij na kateri koli članici Univerze v Ljubljani in za to prejel uradno dokazilo.
Pri tem čas zaključka študija, ime študijskega programa ter stopnja zaključenega študija niso pomembni.

Ali sem lahko hkrati študent in alumen?
Lahko. Hkrati ste lahko študenti in alumni tisti, ki:
• ste študij na prvi stopnji že zaključili in ga nadaljujete na drugi stopnji,
• ste zaključili enovit magistrski študij ali študij na drugi stopnji in ga nadaljujete na tretji stopnji,
• ste zaključili študij na tretji stopnji in ste vpisali podoktorski študij.

Nisem državljan Slovenije. Ali sem lahko kljub temu alumen UL?
Tudi tuji državljani, ki so zaključili študij na Univerzi v Ljubljani, so lahko alumni UL.
Zanje veljajo enaki pogoji kot za slovenske državljane: uspešen zaključek študija na kateri koli članici Univerze v Ljubljani z izdanim uradnim dokazilom. Pri tem čas zaključka študija, ime študijskega programa ter stopnja zaključenega študija niso pomembni.

Izgubil oz. uničil sem svojo diplomo. Kje lahko zaprosim za duplikat?
Pridobivanje duplikata diplome poteka v dveh korakih.

Najprej morate preklicati izvirnik v Uradnem listu RS. To lahko uredite na vseh upravnih enotah po Sloveniji. Ob tem boste morali plačati takso po veljavnem ceniku.
V referatu svoje matične fakultete/akademije z dokazilom o preklicu v Uradnem listu RS (zadostuje račun o plačilu takse) zaprosite za duplikat.
Izdaja duplikata se zaračuna po veljavnem ceniku vpisnine in prispevkov s tarifnim delom za tekoče študijsko leto. Aktualen cenik študijskega leta 2017/2018 si lahko ogledate tukaj.

Kaj pomeni Alumni UL?
Ime Alumni UL združuje vse klube alumnov članic Univerze v Ljubljani (23 fakultet in tri umetniške akademije).
Pod tem imenom univerza in njene članice izvajajo dejavnosti za svoje diplomante.
Pri izvajanju dejavnosti jih vodijo skupne vrednote, ki so opisane v Etičnem kodeksu alumnov Univerze v Ljubljani.
Z enakim imenom naslavljamo ekskluzivni spletni portal, namenjen izključno povezovanju alumnov Univerze v Ljubljani.

Vpisan sem v klub alumnov na svoji matični fakulteti. Ali se moram vpisati tudi v Alumni UL?
Alumni UL je ime, pod katerim delujejo vsi klubi alumnov Univerze v Ljubljani, vendar samo po sebi ni klub. Za več informacij o Alumni UL preberite odgovor na prejšnje vprašanje.

Nisem dokončal študija. Sem lahko kljub temu alumen UL?
Čeprav velja, da je alumen UL lahko vsak, ki je uspešno zaključil študij na Univerzi v Ljubljani, pa občasno dovolimo izjemo k temu pravilu.
Skoraj alumni UL so tisti posamezniki, ki študija niso dokončali, so pa na svojem področju dela dosegli izjemne rezultate.
Če se prepoznate kot tak posameznik in bi želeli postati član kluba alumnov svoje fakultete/akademije, vas vabimo, da pod zavihkom O nas poiščete podatke za stik vodje kluba, v katerega se želite včlaniti, in z njim stopite v stik.

Zaključil sem interdisciplinarni študij. V kateri klub naj se včlanim?
Nekateri interdisciplinarni študiji imajo svoje klube alumnov, zato se najprej pozanimajte, ali to velja tudi za vaš študij.
Če vaš študij nima svojega kluba, pod zavihkom O nas poiščite tisto fakulteto/akademijo, ki vam je izdala listino o zaključenem študiju. Tam boste našli dodatne informacije za ukrepanje.

Zaključil sem dvopredmetni študij. V kateri klub naj se včlanim?
V primeru dvopredmetnega študija se lahko včlanite v dva kluba oz. pod zavihkom O nas poiščete tisto fakulteto/akademijo, ki vam je izdala listino o zaključenem študiju. Tam boste našli dodatne informacije za ukrepanje.

Kaj je Etični kodeks alumnov UL?
Etični kodeks alumnov UL je dokument, ki opredeljuje vrednote alumnov Univerze v Ljubljani in kodeks vedenja.
Vrednote in pravila, pa tudi ukrepe, smo zapisali skupaj z alumni in predstavljajo vodilo delovanja klubov alumnov UL.
Več o tem

Kdo lahko koristi ugodnosti za alumne UL?
Ugodnosti za alumne UL lahko koristi vsak posameznik, ki je član katerega koli kluba alumnov Univerze v Ljubljani in se je registriral na spletnem portalu Alumni UL. S tem si je pridobil edinstveno identifikacijsko kodo, s katero pri koriščenju ugodnosti izkazuje svojo identiteto.

Kaj je spletni portal Alumni UL?
Spletni portal Alumni UL je spletno okolje alumnov Univerze v Ljubljani, kjer se alumni UL lahko:
• povezujejo,
• poiščejo nekdanje sošolce,
• sklepajo nova poslovna sodelovanja,
• pridobijo informacije o dejavnosti kluba alumnov in se prijavijo nanje,
• iščejo nove priložnosti med objavljenimi prostimi delovnimi mesti,
• poiščejo mentorja ali predajo svoje izkušnje mladim alumnom UL,
• stopijo v stik s strokovnjaki,
• ostanejo obveščeni o delovanju matične fakultete/akademije ter univerze.

Kako lahko dostopam do spletnega portala Alumni UL?
Do spletnega portala lahko dostopate prek katerega koli računalnika z internetno povezavo prek spletnega naslova.
Prenesete si lahko tudi mobilno aplikacijo Alumni UL:
1. Prenos za operacijski sistem Android.
2. Prenos za operacijski sistem iOS, uporabite kodo 1409447.

Mobilna aplikacija je trenutno na voljo le v angleškem jeziku.

Ali se moram včlaniti v klub za registracijo na spletnem portalu Alumni UL?
Z registracijo na spletnem portalu Alumni UL in pridružitvijo vašemu klubu boste opravili tudi postopek včlanitve v izbrani klub.

Za dostop do spletnega portala sem zaprosil že pred več dnevi, a dostop še vedno ni odobren.
Ker je spletni portal Alumni UL zaprta skupnost, v katero lahko vstopajo le alumni Univerze v Ljubljani, smo zelo pozorni pri preverjanju vsakega posameznika, ki se ji želi pridružiti. Ob registraciji ste sicer prejeli obvestilo, da boste o odobritvi dostopa obveščeni najpozneje v treh delovnih dnevih, čemur poskušamo dosledno slediti in nam v veliki večini primerov tudi uspe.
Občasno pa nam zaradi velikega števila novo registriranih uporabnikov to ne uspe. Lahko se zgodi, da boste na odobritev čakali kakšen dan ali dva dlje. Razlogov za to je več:
vsako leto na Univerzi v Ljubljani študij zaključi več kot 15.000 študentov,
velika večina podatkov o diplomantih pred letom 2011 je v arhivih in zato avtomatizacija preverjanja podatkov ni mogoča,
varovanje osebnih podatkov jemljemo zelo resno, zato marsikatero preverjanje poteka osebno brez prepošiljanja podatkov po internetu.
Ne glede na vse našteto se trudimo, da vaše prošnje za dostop obravnavamo v najkrajšem možnem času. Kadar nam to ne uspe, vas prosimo za razumevanje.

Ne želim se vpisati na spletni portal. Lahko še vedno koristim ugodnosti?
Ne. Z registracijo na spletni portal je za vas ustvarjena edinstvena identifikacijska koda, s katero izkazujete svojo identiteto pri ponudnikih ugodnosti. Brez te kode koriščenje ugodnosti ni mogoče.

Na spletnem portalu je cel kup mojih osebnih podatkov. Jih shranjujete? Kako jih varujete in za kaj jih uporabljate?
Z osebnimi podatki ravnamo v skladu z GDPR, uredbo Evropske komisije, in jih ne delimo z nepooblaščenimi osebami. Podatke shranjujemo v strežnikih na ozemlju EU.
Pri vpisu v klub alumnov in registraciji v spletni portal je treba nekatere podatke zapisati obvezno, druge pa le, če se za to odločite. Obvezne podatke potrebujemo za preverbo, ali ste res alumen UL (ime, priimek, ime fakultete/akademije ipd.), medtem ko nekatere podatke obdelujemo za preverjanje kakovosti študijskih programov (strokovno področje delovanja, delodajalec in delovno mesto). Ti podatki se obdelujejo ločeno od podatkov za identifikacijo posameznika.
Katere podatke zbiramo in za kakšne namene jih uporabljamo, si lahko preberete v Privolitvi k uporabi osebnih podatkov.

Sicer sem še študent, ampak se želim vpisati na spletni portal. Se lahko?
Vpis je omogočen študentom zadnjega letnika študija oz. absolventom. Dostop do portala je omejen na potrebe dostopa do mentorskega sistema.
Dostop do celotnega portala Alumni UL vam bo omogočen, ko boste študij zaključili.

Kaj je mentorski sistem alumnov UL?
Mentorski sistem alumnov Univerze v Ljubljani povezuje alumne UL – strokovnjake na različnih področjih – s študenti absolventi in mladimi alumni, ki šele začenjajo svojo karierno pot. Sistem omogoča neposreden dostop do strokovnjakov v praksi, ki lahko pomagajo pri zaključni nalogi ali, če ste študij že zaključili, pri vaših prvih korakih na karierni poti.

Kdo je lahko mentor v mentorskem sistemu alumnov UL?
Mentor je lahko vsak alumen Univerze v Ljubljani, ki si želi predajati znanje in izkušnje mlajšim generacijam.

Kaj je ambasadorska mreža alumnov UL?
Ambasadorska mreža povezuje alumne Univerze v Ljubljani, ki živijo v tujini,  in nudi podporo ter skrbi za informiranje o delu, študiju in življenju v različnih delih sveta. Obenem predstavlja močno vez z domom in univerzo.
Kje vse so pristali naši alumni, kako stopiti v stik z njimi in druge zanimive informacije so na voljo tukaj.

Kdo je lahko ambasador UL?
Ambasador UL je lahko vsak alumen UL, ki ga je življenjska pot zanesla v tujino in je pripravljen biti stična točka drugim alumnom UL.
Več o tem, kako postati ambasador UL, si preberite tukaj.

Želim si, da bi objavili tudi mojo karierno zgodbo. Kakšen je postopek?
Nove zgodbe o kariernih poteh alumnov Univerze v Ljubljani dodajamo neprestano. Če želite, da izpostavimo tudi vas, nam to sporočite na alumni@uni-lj.si.

Ali kot alumen smem koristiti storitve Kariernih centrov UL in se udeleževati njihovih dogodkov?
Storitve Kariernih centrov so v prvi vrsti namenjene študentom Univerze v Ljubljani.
Vendar imate kot mlad alumen še dve leti po zaključku študija možnost udeležbe pri nekaterih dejavnostih Kariernih centrov. Svetujemo vam, da spremljate Karierne centre UL in se pozanimate, katere dejavnosti so vam kot mlademu alumnu na voljo.

Na moji fakulteti/akademiji nimamo kluba alumnov. Kaj lahko storim? Ali se še vedno lahko vpišem na spletni portal?
Če se želite vpisati v klub alumnov svoje matične fakultete/akademije, a ta še ne obstaja, vam svetujemo:
registrirajte se na spletnem portalu Alumni UL in poiščite sošolce ali kolege, ki imajo enako željo o ustanovitvi kluba,
povežite se z njimi in ostanite v stiku,
na zavihku O nas poiščite osebo za stik na vaši fakulteti/akademiji, sporočite jo svojo željo in vprašajte za dodatne informacije o klubu,
ostanite informirani z rednim preverjanjem novic in objav na portalu.
Če se vaša matična fakulteta/akademija ne odziva, pišite na alumni@uni-lj.si.

Koliko klubov alumnov ima Univerza v Ljubljani?
Spomladi leta 2018 je Alumni UL združeval 35 klubov, število pa se bo po pričakovanjih še povečalo.
O vseh klubih alumnov Univerze v Ljubljani lahko več informacij dobite na zavihku O nas.

Zdi se mi, da so klubi alumnov samo še en način, da bi od nas zvabili denar. Taki so klubi v tujini in jaz že ne bom plačeval ničesar!
Klubi alumnov Univerze v Ljubljani so namenjeni predvsem povezovanju med njenimi diplomanti, prenosu znanja ter pomoči mladim alumnom pri vstopu na trg dela.
Klubi v tujini (posebno v anglo saksonskem okolju) so del zasebnih univerz in donacije alumnov igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zadostnega finančnega zaledja za izvajanje dejavnosti. Univerza v Ljubljani je javna ustanova, ki se financira iz državnega proračuna, zato potrebe po zbiranju donacij kot je to v navadi v tujini pri nas ni.

Govorite o povezovanju v resnici pa izključujete vse, ki niso del vas. Še bolj bo pomembno kdo koga pozna in kako se kdo piše.
Res je, klubi so namenjeni povezovanju diplomantov Univerze v Ljubljani, vendar so njihova vrata odprta tudi nekaterim, ki študija niso zaključili pri nas, si pa z nami delijo vrednote. Vrednote klubov alumnov UL so zapisane v Etičnem kodeksu alumnov Univerze v Ljubljani. V njih je večkrat izpostavljena potreba po sodelovanju in prenosu znanja na mlajše generacije z namenom razvoja celotne Slovenije in slovenskega naroda, kar pa je tudi eno izmed glavnih poslanstev Univerze v Ljubljani.

 

 

 

PRVA STRAN

ZAKAJ SE PRIDRUŽITI

POSTOPEK VPISA

ETIČNI KODEKS

DRUŽBENA OMREŽJA

POGOSTA VPRAŠANJA

VSTOP V SPLETNO ALUMNI PLATFORMO